Säljaktiviteter - Marknadsfråga

Ändrad den Tue, 12 Mar 2024 vid 11:26 AM

Skapa Marknadsfråga

När du kommer in ser du direkt alla aktiva marknadsfrågor

Klicka på Skapa för att skapa en ny marknadsfråga.

Skriv in Frågan

Ange datum Från och Till (det är mellan dessa datum som frågan kommer att synas hos säljkåren)
Den finns också en valbar möjlighet koppla frågan till en Grupp. Antingen finns gruppen redan skapad och då är den valbar om du trycker på pilen. Om rätt grupp inte redan finns upplagd så skriver du namnet på gruppen i rutan.

Tryck sedan på Nästa. Om alla obligatoriska fält inte är ifyllda så kommer du inte vidare.

I nästa steg ska du välja vilken svarstyp du vill använda

Sammanställning av svarsalternativ:

Prioriterad fråga - Är en "tvingande marknadsfråga”. Dessa frågor lägger sig som en påminnelse i säljarens kalender. När säljaren går in på en kund som har en prioriterad fråga kommer frågan upp tills säljaren har besvarat den och klickar på knappen Markera som avslutad.

Ja/Nej – Frågan besvaras med Ja eller Nej

Pris – Frågan besvaras med pris, fungerar även med decimal

Antal – Frågan besvaras med antal (heltal)

Foto – Frågan besvaras med foto (för att kunna följa upp dessa svar behöver man också Argus PiX – separat programvara). Genom taggar kan man t ex fota före ombyggnad och efter ombyggnad.

Egendefinierad – frågan besvaras med egen definierade svarsalternativ, t ex 1-5, 6-10, 11-15 osv. Dessa skapas i rutan för Svarsalternativ. Säljaren kan besvara frågan med ett av dessa svarsalternativ.

Fritext – frågan besvaras med fritext.

Multival – Svarsalternativen skapas i rutan Svarsalternativ och säljaren kan besvara frågan med ett eller flera av dessa svarsalternativ.

Väljer du Foto och vill att säljaren ska kunna koppla hashtags till fotot lägger du till dessa under svarsalternativ.

Klicka på nästa.

I tredje och sista steget ska du lägga till vilka kunder denna fråga ska vara synlig på.

Tryck på de tre prickarna.

Sök fram och markera de kunder du vill lägga till. Du kan sätta filter på bl a block, kedja, kundklass, kampanjkedja mm.

Du har även möjlighet att lägga filter på parametrar från Statistikfliken på kundkortet. I bilden nedan ligger ett filter på Kedja och Kundklass. Vill du markera alla kunder du söker fram bockar du i den översta rutan, du kan också bocka i kund för kund.

Möjlighet finns även att inkludera Inaktiva kunder i marknadsfrågan.

En annan möjlighet att koppla kunder till en marknadsfråga är att utifrån en excelfil (t ex en kundlista från argus) markera de kundnummer man vill koppla till marknadsfrågan och sedan kopiera dessa.

Gå sedan till argus och klicka på de tre prickarna vid kunder och klicka sedan på Från klippbord. De kunder/kundnummer du kopierat från excel är då de kunder som kopplas till marknadsfrågan.

När kunderna är på plats trycker du på Skapa

Fråga skapas nu och öppnas upp på höger sida på skärmen. Här kan du scrolla igenom frågan och addera olika val om du vill t ex, om den ska visas direkt på besökssidan, om du vill sätta en tagg och en färg, om du vill Återställa svaret inför varje besök osv. Du har också möjlighet att lägga in en budget.

För att säljarna ska se frågan måste du frisläppa den.

OBS! Glöm inte att spara

Lägga budget på en Marknadsfråga

Klicka på marknadsfrågan du vill lägga in en budget på. Scrolla ner till Distrikt, alternativt tryck på flikikonen för Distrikt

Här kan du lägga in budget på olika nivåer, hela säljkåren, per region eller per säljare. Om du lägger på hela säljkåren eller per region så kan du sedan fördela budgeten ner på distriktsnivå analogt med omsättning eller fördela lika.

Lägger jag in budgeten på nivån säljkår och har Fördela analogt med omsättning ibockat så fördelas budgeten ner på distriktsnivå utifrån den omsättning distriktets kunder har.

Om jag däremot lägger in budgeten på nivån säljkår och har bockat ur Fördela analogt med omsättning så kommer budgeten att fördelas lika mellan alla säljare.

Jag kan självklart sedan manuellt justera budgeten direkt på säljarnivå.

OBS! Glöm inte att Spara

Söka Marknadsfråga

Genom att trycka på Tratten uppe till vänster så får du upp ett flertal filtermöjligheter när du ska söka fram en marknadsfråga. Här har du också möjlighet att söka fram inaktiva frågor. Sätt de filter du vill och tryck på Sök.

Du har också möjlighet att använda raden för Fritext för att söka fram en marknadsfråga.

Ta bort Marknadsfråga

Det går inte att ta bort en marknadsfråga från Cloud. Det vanligaste är att man istället gör den Inaktiv. Detta gör du genom att klicka på frågan och sedan och sedan bocka ur rutan Aktiv.

Om ni ändå vill ta bort en fråga helt och hållet (då försvinner även all historik för denna fråga) så får ni kontakta Nordmans support så hjälper vi till.