Argus VCD inklusive livsmedelsbilaga

Ändrad den Fre, 10 juni, 2022 vid 3:27 E.M.

Allmän översikt i Argus

Fliken artikelinformation VCD

Sök - Här har du möjlighet att söka fram er inlagda artikelinformation. Du kan välja på diverse sökmöjligheter. GTIN som visas i sökresultatet är toppnivåns.
Ny artikel - Klicka på denna för att skapa ny artikel.
Infoga förpackning - När du skapar ny artikel och vill infoga en till förpackning (Nivå) klickar du på denna.
Spara - Här sparar du dina ändringar.
Skriv ut - Här finns möjlighet att skriva ut artikelinformationen på engelska.
Radera - Vill du ta bort en hel artikelinformation klicka på denna, då raderas all data för artikeln från databasen.
Om du behöver ta bort en infogad förpackningsnivå när du skapar en ny hierarki använder du dig av Radera.
(Du kan också högerklicka på artikeln i sortimentslistan och välja ta bort, då tas artikeln bort från Argus men datan för artikeln finns fortfarande kvar i databasen.)
Verifiera - När du är klar med artikelinformationen klickar du på Verifiera för att validera artikelinformationen innan den skickas vidare.
Skapa artikelinformation - Här skickar du artikelinformationen till Utkorgen. Här har du också möjlighet att ändra datum för Första giltighetstidpunkt, Senaste ändringstidpunkt och Publiceringstidpunkt.
Ny artikel - Skicka artikelinformationen direkt till utkorgen med status NY
Ändrad artikel/Ingen förändring - Skicka artikelinformationen direkt till utkorgen med status Ändrad artikel/ingen förändring
Korrigering av artikelinformation - Skicka artikelinformationen direkt till utkorgen med status ”Korrigering av artikelinformation.”
Hierarkin tas bort för en korrigering av hierarkin - Skicka artikelinformationen direkt till utkorgen för att öppna fältet antal ingående artikelnummer.
Hierarkin dras tillbaka från publicering - Skicka artikelinformationen direkt till utkorgen med status Radering.
Skicka och ta emot - Skicka iväg artikelinformationen från utkorgen till Validoo. Klicka även på denna för att kommunicera in valideringssvar från Validoo.
Duplicera/Radera - Används för att duplicera fält i förpackning och livsmedelsbilagan. T.ex. Näringsvärde. (Radera knappen används för att ta bort duplicerade fält)
Importerar artikelinformation. Se sid 41 i manualen.
Exportera artikelinformation. Se sid 41 i manualen.
Bocka i rutan ”Term” För att se Termnummer på fälten i artikelinformationen.



Allmän översikt i Argus


På vänster sida visas en trädstruktur för de olika funktionerna i programmet. Det finns tre stycken flikar: sortiment, trädkontroll och favoriter. 

Beskrivning av fliken Sortiment.

Här visas alla dina inlagda artiklar i listformat, Du har även möjlighet att ska undermappar som du kan döpa till tex. Varumärket. Du kan sedan dra dit de artiklar som ska ingå i mappen.


Beskrivning av fliken Trädkontroll

Här finns det snabblänkar till GS1:s hemsida.
GPC kod här får du hjälp att hitta din produktklassificeringskod.
Förpacknings/Kollityp här kan du läsa om vilka olika förpackningstyper som finns.
Skapar en helt ny artikel.
Här lagras det du ska och har skickat till Validoo. Läs mer på sid 13.
Här fyller du in information om ditt företag.
Här lägger du upp nya användarkonton.
(Användarroller används tillsammans med Argus CRM)



Inställningar för Argus VCD


För att anpassa fälten i Argus VCD till ditt företag gå in på Argus- Knappen och välj GS1-Tabeller.

Så här kan de se ut:


 


Inställningar för Argus VCD


 

GS1 tabeller ger dig möjlighet att filtrera i kodlistorna som finns. Du kan t.ex. välja vilka ursprungsländer, förpackningstyper och pantkoder som ska visas i ditt VCD program.

Ex. Genom att klicka på plus-tecknet framför Palltyp kan du välja vilka palltyper som ska synas i scroll-listan.

Sätt en bock i bas, mellan och topp rutan på de palltyper du vill ha med.


För att lägga till eller filtrera bort förpackningstyper klickar du på förpacknings/kollityp kod och bockar i de förpackningstyper du vill ha med i urvalet, samma sätt som föregående exempel.

För att spara klicka på OK

OBS! För att inställningarna ska börja gälla måste du starta om programmet.



GS1: Klass ger dig möjlighet att filtrera ut de produktklasskategorikoder som stämmer in på dina produkter. Detta måste göras innan du kan skicka ditt första VCD.


Tips! Snabblänk till GS1 hemsida där du får hjälp att hitta just din produktklasskategori kod.

http://www.gs1.se/sv/Standarder/Klassificering-GPCUNSPSC/GPC-Produktklasskategori/


Leta rätt på den kategori som passar er produkt. Sätt en bock i rutan för de produktklasskategorier som ska finnas som valmöjligheter i VCD programmet.

För att spara klicka på OK


OBS! För att inställningarna ska börja gälla måste du starta om programmet.


GS1: Term ger dig möjlighet att ändra trädstrukturen och ange återkommande information i VCD programmet.

Ex. Använder ni er inte av farligt gods så kan ni bocka ur rutan på både Bas, mellan och topp nivå så kommer farligt gods- fältet inte att synas i ditt VCD program.

De rutor som inte går att bocka ur är obligatoriska att fylla i.

Ex.



Man kan även välja att ha förvald information i fält, som anges när man skapar en ny artikel.

Ex. Har ni alltid samma momssats på era produkter kan man välja att alltid ha det ifyllt när ni skapar nya VCD.

För att spara klicka på OK

Målmarknadsområde och indikator för basnivå är redan valda som fasta fält.

OBS! För att inställningarna ska börja gälla måste du starta om programmet.


Livsmedelsbilagan ger dig möjlighet att ändra trädstrukturen och ange återkommande information i livsmedelsbilagan.

Här kan ni bocka ur rutan för de fält ni inte vill ska synas i VCD programmet.

Du kan även bocka i fält som du behöver fler av, ex Näringsvärde.

För att spara klicka på OK

OBS! För att inställningarna ska börja gälla måste du starta om programmet.


Administration - Användare


Under Administration finns Användare. Här lägger du upp användarkonton.

Så här kan de se ut:


Klicka på knappen Skapa

Fyll i användaruppgifterna och klicka på slutför.

Så här kan de set ut:


Gå sedan in och ge behörighet för användaren.

Gå till fliken behörighet.

Dubbelklicka på fliken sortiment. Markera det som du vill att användarkontot ska ha behörighet till och klicka på OK.

Ändra = Användaren kan göra ändringar i programmet.

Visa = Användaren kan se artikelinformationen.

Skapa = Användaren kan skapa ny artikelinformation.

OBS. Användare som jobbar med att skapa artikelinformation ska ha alla markerade.

Gör sedan samma sak med Redigera bildbank och Skapa artikelinformation.



Meddelanden


I meddelanden kan du se status på dina skickade artiklar samt statistik på hur många du skickat, hur många som gått igenom Validoo och hur många som varit felaktiga mm.

Dubbelklicka på meddelanden

Så här kan det se ut:


I rutan ser du information om

  • Totalt skickade
  • Totalt validerade av GS1
  • Totalt inte accepterade av GS1
  • Totalt antal med status skickad
  • Totalt antal med status Ej skickad

Meddelanden - Inkorg

I meddelanden inkorg kan ni läsa svar från Validoo på inskickad artikelinformation.

Om ni inte ser svaret kan ni hålla muspekaren över felmeddelandet så ser ni hela texten.

Om ni dubbelklickar på ett felmeddelande öppnar sig artikelinformationen så att ni kan göra de korrigeringar som krävs.

Om ni behöver hjälp att tyda ett felmeddelande behöver vi veta Refnr på artikeln.


Meddelanden - Utkorg

I utkorgen lagras all artikelinformation du valt att skicka innan du klickat på knappen Skicka och Ta emot.

Här kan du makulera artiklar som du inte vill skicka genom att markera artikel och sedan klicka på knappen makulera.

Skickad

Här hamnar alla artiklar som du har skickat vidare men ännu inte fått valideringsresultat på.

Under fliken Historik i Artikelinformationen kan du också se status för din skickade artikelinformation.


Skapa ny artikelinformation för en artikel


Klicka på fliken artikelinformation (VCD) och sedan på Ny artikel.

Så här ser det ut:

Skriv in namnet på artikeln i rutan Benämning och toppnivåns GTIN efter EAN.

GTIN koden är OK när färgen är gul. Är fältfärgen röd har du förmodligen skrivit in felaktigt GTIN-nr.


För att lägga till en bas eller mellannivå klicka på knappen Infoga förpackning. 


Fyll i Bas eller Mellannivåns GTIN samt antal artiklar i toppnivå. (Ex antal kartonger på en pall, antal flaskor i en kartong)

Ex.

Markera mellannivån och klicka på  för att lägga till basnivån (konsumentenhet).

   

Fyll i Basnivåns GTIN samt antal basnivåer i mellannivåer. ( Ex. Antal konsumentenheter i en kartong)

Ex.


OBS. Om det ska vara flera basnivåer markera mellannivån innan du trycker på infoga produkt för varje artikel du ska lägga till.


Om er artikelhierarki endast består av en nivå, dvs konsumentartikeln fyll endast i den första rutan och svara Yes på frågan.

Så här kan det se ut när du fyllt i topp, mellan och basnivå.


Lila Ruta= Toppnivå/Pall

Blå Ruta= Mellannivå/Detaljistförpackning samt antal förpackningar per pall

Gul ruta= Basnivå/Konsumentartikel samt antal konsumentverksamheter i detaljistförpackning

När du är klar, klicka på spara.


OBS!  För att kunna spara artikelinformationen måste EAN numret vara korrekt = gult, på varje förpackningsnivå, samt benämningen måste vara ifylld


Tips!


För att få alla obligatoriska fält synliga när man har skapat en ny artikel kan man klicka på ”gröna gubben”

Då får man upp en lång fellista. Dubbelklicka på de översta felmeddelandet.

Alla obligatoriska fält blir då rödmarkerade i programmet, klicka på basnivån och börja fyll i din information.

Ex.



Börja fylla i uppgifter på den lägsta nivån, basnivån (konsumentenheten).



Informationen som ska registreras är indelad i grupper, klicka på +tecknet framför varje grupp för att få fram informationsfälten.



Längst ner på sidan syns en hjälptext som förklarar vad de markerade fältet skall innehålla för information.



Vissa fält innehåller en kodlista med olika alternativ.  


Vissa fält har en autofyll funktion, en ruta dyker upp och frågar om du vill kopiera innehåll till ingående artiklar. 

Vill du kopiera innehållet: Klicka på Spara.

Vill du inte kopiera innehållet: Ta bort bocken i den vita rutan och klicka på Spara


Förklaring vad de olika flikarna visar i artikelinformationen.


  • Basdata
  • Här fyller du i all artikelinformation för din artikel.
  • Affärspartner
  • Här väljer du till vilken mottagare du vill skicka din artikel.
  • Hierarki
  • Här ser du en överskådlig bild av hur din hierarki är uppbyggd för din artikel.
  • Historik
  • Här ser du vad som hänt med din artikel efter att du skickat den, när du har skickat den får den olika status.
  • Inte accepterat av Nordman = Något är fel i artikelinformationen som inte den ”Gröna gubben har upptäckt” Kontakta Nordman support för hjälp [email protected]
  • Inte accepterat av EAN = Något är fel i artikelinformationen, du får ett felmeddelande från GS1 som talar om vad som inte stämmer.
  •  
  • Ej Skickat = Du har ännu inte klickat på Skicka & Ta emot knappen.
  • Skickat till Nordman = Artikelinformationen är skickat till första validering, avvakta.
  • Mottaget av Nordman = Artikelinformationen har gått igenom första validering och väntar på att skickas vidare, avvakta.
  • Skickat till EAN = Artikelinformationen är skickat till sista validering, avvakta.
  • Validerat av EAN = Artikeln är godkänd av Validoo och har skickats till kund.
  • Ändringslog
  • Visar vilka förändringar som gjorts i artikelinformationen.
  • Utskrift
  • Är under bearbetning.
  • Livsmedelsbilaga
  • Visar utskriften för livsmedelsbilagan.


Fylla i artikelinformation, Basnivå - Konsumentenhet

Markera nivån för basnivå

Klicka på +-tecknet framför Förpackningshierarki för att se så att det är rätt antal. 


Klicka på +-tecknet framför Artikelinformationshuvud.

Ingen rubrik är obligatorisk här, har du information om dessa så fyll i det.





Klicka på +tecknet framför Artikelidentitet.

Rubrikerna Artikelbenämning, Varumärke, Hyllkant/Kvittotext, Målmarknadsområde, Förpackningsstorlek klartext, Artikelnivå, Indikator för basnivå och Produktklasskategori kod är obligatoriska informationsfält.

Klicka i fältet till höger om rubriken Artikelbenämning

Skriv in Artikelbenämning

Fyll i information i nästa obligatoriska fält osv.




Klicka på +-tecknet framför Artikelstatus

Rubrikerna Är artikeln en konsumentartikel, Är artikeln beställningsbar, Är artikeln en logistisk enhet, Är artikeln fakturerbar och Tillgänlighets-tidpunkt är obligatoriska. Rubrikerna under Livscykelslut är endast obligatoriska för en Utgående artikel.

På Tillgänlighets-tidpunkt kan du sätta en bock i rutan om det är dagens datum

Är det ett annat datum så klickar du på listpilen för att få upp almanackan.

Fyll i information.



Klicka på +-tecknet framför Batterier

Dessa fält är endast obligatoriska om era produkter innehåller batterier.


Klicka på +-tecknet framför Artikelegenskaper

Vissa affärspartner har krav på ”Produktbeskrivning”, ”Förvaringsinstruktioner för konsument”, ”Användningsinstruktioner för konsument” och ”Ingrediensförteckning för icke livsmedel” övriga rubriker är inte obligatoriska här, har du information om dessa så fyll i det.


Klicka på +-tecknet framför Förpackning

Rubrikerna Är förpackningen returnerbar, Villkor förförpackningsmaterial kod, Förpacknings-/Kollityp kod, är obligatoriska.

Om ni ej betalar REPA-avgift så lämnar ni blankt i fältet Villkor för förpackningsmaterial kod, då blir rubrikerna Förpackningsmaterial kod och Förpackningsmaterial vikt obligatoriskt på både bas, mellan och topp nivå. (Förutsatt att det inte är returnerbart emballage eller att ni inte har valt förpackningstyp oförpackad)

Förpacknings/Kollityp kod och Förpackningsfunktion går att duplicera.

Fyll i information.


Klicka på +-tecknet framför Mått

Alla rubriker utom staplingsegenskaper är obligatoriska..

Fyll i de fält du har information om.


Klicka på +-tecknet framför Förvaring och hantering

Om artikeln är livsmedel eller läkemedel är Total hållbarhet, Minimum hållbarhet och Format för datummarkering obligatoriska. (Med vissa undantag)

Fyll i de fält du har information om.

Fälten Faro- och Skyddsangivelse går att duplicera.


Klicka på +-tecknet framför Farligt gods

Uppgifterna är endast obligatoriska om artikeln klassas som farligt gods.

Fyll i de fält du har information om.

För mer information om farligt gods hänvisas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: www.msb.se


Klicka på +-tecknet framför Ursprung

Inget fält är obligatoriskt.

Tips! Om ni alltid har samma ursprungsland kan man välja att alltid ha de ifyllt när ni skapar nya VCD. Läs mer om detta under Inställningar i manualen. Saknas ert ursprungsland så får ni lägga till de i listan, läs mer om detta under Inställningar i manualen.


Klicka på +-tecknet framför Märkning

Rubriken Databärartyp är obligatorisk.

Fyll i information.



Klicka på +-tecknet framför Mejeri-, Fisk-, Kött- och Fågelprodukter

Inget fält är obligatoriskt.



Klicka på +-tecknet framför Skatt, bidrag

Rubrikerna Skattetyp, Skattesats och Skattemyndighets, kod är obligatoriska.

Fyll i information.

 

Fylla i artikelinformation, Mellannivå - Detaljistförpackning


Markera Mellannivå


Klicka på +-tecknet framför Artikelidentitet.

De obligatoriska rubrikerna i Artikelidentitet har fyllts i automatiskt om du valde att kopiera innehållet på basnivån. D.v.s. rubriker Artikelbenämning, Varumärke och Produktklasskategori kod.

De obligatoriska fält som inte kopierats är Artikelnivå.

Om denna nivå är beställningsbar ska du även ange Leverantörens artikelnummer.

Fyll i information.


Klicka på +-tecknet framför Artikelstatus

Obligatoriska fält är Är artikeln en konsumentartikel, Är artikeln beställningsbar, Är artikeln en logistisk enhet, Är artikeln fakturerbar och Tillgänglighetsdatum (Ifyllt om du valt att kopiera det ifrån basnivån)

Fyll i information.


Klicka på +-tecknet framför Förpackning.

Obligatoriskt fält är Är förpackningen returnerbar och Förpacknings-/kollityp.

Men betalar ni REPA-avgift är även Villkor för förpackningsmaterial, kod obligatorisk.

Använder ni er av SRS-lådor ska du ange Back på förpacknings/Kollityp och SRS modell i fältet Pantkod.

Fyll i information.


Klicka på +-tecknet framför Mått

Obligatoriskt fält är Är artikeln en variabelmåttvara, Artikelns bredd, Artikelns höjd, Artikelns djup, Artikelns bruttovikt och Artikelns emballagevikt.

Har du valt en halvpall eller SRS låda i fältet pantkod så har bredd, höjd, djup och emballagevikt fyllts i med automatik enligt GS1:s kodlista.

När du fyllt i emballagevikten kan du använda dig av en uträkningsknapp  för att få fram artikelns bruttovikt.

Fyll i information.


Klicka på +-tecknet framför Förvaring och Hantering

Om mellannivån är den logistiska enheten så är tryckkänslighet obligatoriskt.

Fyll i de fält du har information om.


Klicka på +-tecknet framför Farligt gods

Inga fält är obligatoriska om du inte jobbar med artiklar som tillhör farligt gods.

Fyll i de fält du har information om.


Klicka på +-tecknet framför Märkning

Databärartyp är obligatorisk.

Fyll i Databärartyp och de fält du har information om.


Fylla i artikelinformation, Toppnivå - Pall



Markera Toppnivån 

och klicka sedan på +-tecknet framför Artikelidentitet.

De obligatoriska rubrikerna har fyllts i automatiskt när du fyllde i dem på basnivå om du valde att kopiera innehållet. De obligatoriska fält som inte kopierats är Artikelnivå.

Fyll i information.


Klicka på +-tecknet framför Artikelstatus

Är artikeln en konsumentartikel, Är artikeln beställningsbar, Är artikeln en logistisk enhet, Är artikeln fakturerbar och Tillgänglighets-tidpunkt är obligatoriska.

Fyll i information.


Klicka på +-tecknet framför Förpackning.

Är förpackningen returnerbar, Förpacknings-/kollityp och Villkor för förpackningsmaterial, kod är obligatoriska.

Är din förpackningstyp en pall så är också Palltyp obligatorisk.

Är det en returnerbar pall bör även Pant för returnerbar förpackning, kod anges.

Är det inte en returnerbar pall måste Plattformsvikt, värde anges. Det fältet finns under "Mått".

Fyll i information.

 


Klicka på +-tecknet framför Mått

Alla fält är obligatoriska utom Artikelns nettovikt, Artikelns lavhöjd och Artikelns plattformshöjdhöjd.

Har du valt en Palltyp så har bredd och djup fyllts i med automatik. 

OBS! Om du inte väljer Palltyp räknas inte pallvikten med i Artikelns bruttovikt när du använder dig av uträkningsknappen.

Är det inte ett returnerbart emballage måste Plattformsvikt anges.

Artikelns höjd har en uträkningsknapp som räknar ut höjden för din pall.

Artikelns bruttovikt har en uträkningsknapp som räknar ut vikten för din pall.

Tips! Lägg in förpackningar per lav och Lav per pall under Förvaring och Hantering först så kan du använda dig av uträkningsknappen för höjd.

Fyll i information.


           


Klicka på +-tecknet framför Förvaring och Hantering.

Antal ingående lav, Antal per lav och Tryckkänslighet är obligatoriska om din förpackningstyp är en pall.

Fyll i information.

 

Klicka på +-tecknet framför Farligt gods

Inga fält är obligatoriska om du inte jobbar med artiklar som tillhör farligt gods.

Fyll i de fält du har information om.


Klicka på +-tecknet framför Märkning

Databärartyp är obligatoriskt.



Klicka sedan på knappen Spara

Verifiera artikelinformationen genom att klicka på Knappen Verifiera.



Lägga in Livsmedelsbilaga


Livsmedelsbilagan är en obligatorisk bilaga till artikelinformationen för livsmedel och kvalitetssäkras och skickas på samma sätt via Validoo artikel.

Livsmedelsbilagan hittar du i längst ner på basnivån.


Klicka på +-tecknet framför Livsmedelsbilaga

Livsmedelsbilagan är uppdelad i 8 delar.


Klicka på +-tecknet framför Marknadsföringsinformation

Här har du möjlighet att marknadsföra er produkt, inget fält är obligatoriskt. 


Klicka på +-tecknet framför näringspåstående

Svenska livsmedelsverket har regler och rekommendationer för näringspåståenden, läs mer på www.slv.se. Detta fält kan du Duplicera, se instruktion i slutet av manualen.


Hälsopåstående i fritext: Svenska Livsmedelsverket och Swedish Nutrition Foundation har regler och rekommendationer om hälsopåståenden. Läs mer på www.slv.se, www.snf.se.

Serveringsförslag: Beskrivning av t.ex. hur produkten kan serveras och vilka tillbehör som passar.

Innehåll/Mått

Antal Portioner: Antalet portioner som anges på förpackningen.

Antal minsta enheter som ingår i förpackningen: Fältet kan användas tillsammans med Maximala antalet minsta enheter i förpackningen. Detta fält anger då de minimala antalet minsta enheter som ingår i förpackningen. Ex en förpackning innehåller 12-14 kycklingklubbor. Antalet minsta enheter blir då 12 och Maximala antalet minsta enheter blir då 14.

Maximala antalet minsta enheter: Se beskrivning ovan.


 

Ingrediensinformation

Detta fält kan du Duplicera, se instruktion i slutet av manualen.

Dubbelklicka i fältet för att få en större ruta att skriva i.

Lista med ingredienser i klartext: Termen används för att ange ingredienserna som de står på förpackningen. Texten ska följa Livsmedelsverkets regler för märkning avseende livsmedel. Allergener ska markeras med versaler. Exempel: MJÖLK. Ange informationen på svenska.                              

Rekommendation för ingredienstext:

- 548 tecken inkluderar det inledande ordet "INGREDIENSER:"

- Ingredienserna ska stå i fallande storleksordning efter den vikt de hade vid tillverkningstillfället. Även

sammansatta ingredienser ska specificeras utskrivet som förekommande kryddblandningar, majonnäs

etc. E-nummer skrivs ex. vis som "konserveringsmedel (E250, E252)".

- För artikel med köttinnehåll avslutas ingrediensförteckningen med kött- och fetthalt samt eventuellt

ursprungsland och skrivs som: "Kötthalt XX%. Fetthalt XX%".

- För ost, ange om osten är pastöriserad eller opastöriserad.

- För kött och fågel, ange information om tillagningssätt samt information om gram/portion.

Näringsinformation Detta fält kan du Duplicera, se instruktion i slutet av manualen.

I den obligatoriska näringsdeklarationen från livsmedelsverket ska näringsdeklarationen innehålla: energivärde och mängder av fett, mättat fett, kolhydrat, sockerarter, protein och salt.

Tillagningsstatus: Anger om näringsvärdena gäller tillagad produkt eller ej.

Typ av intagningsrekommendation: Anger typ av intagsrekommendation som intagsandel per komponent baseras på. Ex. ”RDI”

Portionsstorlek: Tillverkarens rekommendationer för portionsstorlek i klartext.

Basmängd för näringsdeklaration: Mått som anger vilken mängd som angivna näringsvärden baseras på. Ex Per 100 gram, ange då 100.

Måttenhetskvalificerare för basmängd: Måttenhet för ovanstående, ex gram.

Näringsämne: Identifiering av näringsämne, varje näringsämne ska identifieras med en kod. Kodlistan är ett urval av koderna från INFOODS’s kodlista.

Näringsämnemängd: Mätvärde som anger mängden av angivet näringsämne i produkten. Ex 42 gram, ange då 42.

Måttenhetskvalificerare för näringsämnemängd: Måttenhet för ovanstående näringsmängd, ex gram.

Måttprecision: Kod som anger noggrannhet i angiven näringsämnesmängd.

Andel an dagsintag: Anges relaterat till mått angivet som Basmängd för näringsdeklaration och typ av intagsrekommendation. Anges som procentsats.

Allergeninformation

Allergenpåståenden: Fritext med information om allergen. Får endast användas för att i fritext ange information om allergener som saknas i kodlistan för allergentyp. Livsmedelsverket har direktiv för allergenpåståenden, www.slv.se

Fältet allergenspecifikation kan du Duplicera om du behöver lägga till fler allergener, se instruktion i slutet av manualen.

Allergentyp: Kod som anger vilken allergen som anges.

Innehållsnivå: Kod som anger nivå för innehåll av angiven allergen.

Allergenmyndighet: Den myndighet som reglerar vilken allergeninformation som ska redovisas, ex livsmedelsverket.

Allergenregelverk: Benämning på de regelverk som anger hur allergener ska specificeras. Ex LIVSFS 2004:27


 

Diettyp

Detta fält kan du Duplicera, se instruktion i slutet av manualen.

Dietkod: Kod som anger vilken typ av diet/målgrupp produkten passar för.

Tillagsningsinformation

Detta fält kan du Duplicera, se instruktion i slutet av manualen.

Tillverkarens tillagningsmetod: Kod som anger den tillagningsmetod som tillverkaren har använt för en viss ingrediens.

Tillagningsinformation för användaren: Beskrivning av hur produkten ska tillagas. Vid behov kan flera förekomster av tillagningsinformation anges, detta fält kan du alltså Duplicera för att lägga till fler tillagningsinformationer, se instruktion i slutet av manualen.

Tillagningssätt: Kod som anger tillagningssätt. De tillagningssätt som anges här är de som gäller för Tillagningsanvisning och termerna i klassen Avkastningsinformation.

Tillagningsanvisning: Fritext som beskriver hur produkten ska tillagas enligt metod som anges i tillagningssätt.

Övre optimal förtäringstemperatur: Den övre gränsen i ett temperaturintervall för optimal förtäringstemperatur. Det optimala temperaturintervallet är en rekommendation och baseras på den enskilda tillverkarens erfarenhet. Anges i grader Celsius.

Nedre optimal förtäringstemperatur: Den nedre gränsen i ett temperaturintervall för optimal förtäringstemperatur. Det optimala temperaturintervallet är en rekommendation och baseras på den enskilda tillverkarens erfarenhet. Anges i grader Celsius.


 

Avkastningsinformation

Typ av utbyte, kod: Kod som anger vilken typ av avkastning eller utbyte som anges.

Utbytesvariation: Intervall inom vilket avkastningen eller utbytet varierar uppåt eller nedåt jämfört med en genomsnittlig avkastning. Anges i procent.

Utbyte värde: Kvantitet efter tillagning. Ex 700 g, ange då 700.

Måttenhetskvalificerare för avkastning: Måttenhet för avkastning, ex gram.

Variantinformation

Sista bäst-före-datumet för utgående artikelvariant.


 

Knappen Duplicera. 

Om ni behöver duplicera ett fält för att lägga t.ex. fler näringspåståenden gör ni såhär:

Markera den rubrik ni vill duplicera och klicka på knappen Duplicera

Då får ni fram ett ytterligare fält av den rubrik ni valt att duplicera.

Så här kan det se ut:

Vill ni ta bort ett fält som ni har Duplicerat klickar ni på knappen Radera.


Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna
CAPTCHA-verifiering krävs.

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov